maanantai 20. joulukuuta 2010

Kartta ystävältä


Ystäväni kävi eilen kylässä ja toi joululahjaksi huippuhienon Manhattanin kartan. Kartta oli hankittu Kruunuhaassa sijaitsevasta  Papershop -liikkeestä (http://www.papershop.fi). Se on painettu paksulle, laadukkaan tuntuiselle paperille ja hintakaan ei päätä huimaa. Kiitosta vaan loistavasta lahjasta!


Kartta sopii justiinsa Ikean suurimpiin Ribba -kehyksiin (70x100), joita sattui olemaan kotona kehitteillä olevaa valokuvakollaasia varten. Tämä pääsee muiden kehystettävien kuvien kanssa kirjahyllyn yläpuolelle, kunhan kuvat saadaan tulostettua.

Tuoliprojekti - valmista tuli!


Satulavyöt on nyt kiinnitetty! 


Tein tosin punk-version, sillä metallisia niittejä tuli tuolin taakse melkoisesti ja niiden sommittelu on melko anarkistinen. Musta, metalliin tarttuva tussi saa töitä, jotta niitit saadaan piiloon.


Työvälineisiin tajusin tällä kertaa panostaa - tulivat tarpeeseen. Hankin rautakaupasta sähkökäyttöisen niittipyssyn. Samaan hyllyväliin sattunut verhoilija neuvoi ystävällisesti työkalun valinnassa - käsikäyttöinen niittipyssy ei verhoilijan mukaan olisi riittänyt mihinkään. Huomasin sen tosin itsekin yritettyäni kiinnitystä ensin kaapista löytyneellä manuaalisella niittipyssyllä. Jos haluaa panostaa niin kannattaa hankkia nokallinen, sinkilöitä ampuva malli niin tulee siistimpää niittiriviä. 


Toinen ehdoton apuväline tähän hommaan on räikkäpuristin, jolla kiristetyn satulavyön saa puristettua kiinni tuolinrunkoon ennen vyön kiinnitystä nitojalla. Puristin on ehdoton, ilman sitä vöitä ei saa riittävän kireällä ja kiinnitystä ei saa tehtyä siististi. Suosittelen metallista. Yritimme ensin säästää mutta muovinen puristin hajosi toisen vyön kohdalla.


Satulavyökiristin oli sen sijaan turha. Se on ilmeisesti tarkoitettu lähinnä perusverhoiluun, jossa juuttiset satulavyöt kiristetään tuolin runkoon verhoilun pohjaksi. Artekin satulavöitä sen sijaan tuon kiristimen piikit tuntuivat vaurioittavan liikaa. Kiristin lopulta käsin ja sain vyöt sitenkin riittävän tiukalle. Ajomatka perjantaina Kivenlahteen verhoilutarvikkeiden maahantuojalle oli siis melko turha...


Noin 3-4 tuntia tähän hommaan meni ja kokonaiskustannukset jäivät vielä n. 250 euroa Artekin tarjouksen alle. Jos verhottavia tuoleja on useampia ja kärsivällisyys riittää niin suosittelen yrittämään itse.JoulukuusiJoulukuusi kannettiin sisälle loman alkamisen kunniaksi. Kuusi on ollut sisällä kolme päivää ja neulasia tippuu jo nyt melkoisesti. Saa nähdä, kestääkö se jouluun asti. 


Koirat taitavat olla jo aikuisia, sillä kumpikaan ei ole käynyt edes haistelemassa kuusta. Koristeena olevat pallotkaan eivät ole saaneet niitä innostumaan. Muutama vuosi sitten kuusi ja koristeet saivat vielä kyytiä. 

lauantai 18. joulukuuta 2010

Artek EspoossaKävin eilen ensimmäistä kertaa Espoon Artekissa, kun hain sieltä mustaa satulavyötä tulevaan tuoliprojektiini. Positiivinen yllätys oli, että Espoon Artek on kahdessa kerroksessa ja toisessa kerroksessa on pelkästään hyvällä alennuksella hinnoiteltuja mallikappaleita. 

E60 (ylin kuva) tarttui kolmijalkaisena mukaan. Valitsin koivuisen, jossa on mustalla pinnoitettu istuin. Katselin myös vaaleanpunaisia ja oransseja Fritz Hansenin Dot -jakkaroita, jotka olivat myös alennuksessa. Eniten mieltä jäi kuitenkin painamaan Eamesin RAR-keinutuoli. RAR on mielettömän hyvännäköinen mutta turhan matala..  Jäi siitä johtuen toistaiseksi vielä kauppaan.

maanantai 13. joulukuuta 2010

Uudet satulavyöt
Äitini sisusti 30 vuotta sitten silloisen omakotitalomme Artekilla ja onneksi sen jälkeen asunnot ovat pienentyneet ja olen saanut kalusteita parempaan talteen.


'406' nojatuoli (Alvar Aalto, 1939)ja ruokapöydän ympärille sopiva '611' (Alvar Aalto, 1929) ovat molemmat osoittautuneet erittäin kestäviksi, sillä 30 vuotta ei vielä kovin pahasti näy satulavöissä ja rungoissa ei laisinkaan, pientä natinaa lukuunottamatta. Koirien hampaat sen sijaan ovat tehneet tehtävänsä nojatuolien koivurunkoihin mutta onneksi apuun hälytetty puuseppä pystyi pelastamaan molemmat nojatuolit - satulavyöt kylläkin joutuivat roskakoriin. 


Nyt minulla on odottamassa varastossa uusia vöitä neljä tuolia ja loput ruokapöydän tuolitkin voisi verhoilla uusiksi. Samalla vöiden värin saisi vaihdettua mustaksi.


Ongelma on vain uusinnan kustannus. Artekilta yhden 406:n satulavöiden uusinta maksaa 460 euroa ja 611:n kohdalla uusinta tekisi 220 euroa tuolilta. Eli aika monta euroa kymmenestä tuolista.


Aion siis mennä tällä viikolla ostamaan Artekilta satulavyötä ja verhoomoliikkeestä satulavyön kiristäjän. Muutaman kerran voi epäonnistuakin ja silti ollaan voiton puolella. Ei tarvitse ainakaan miettiä, mitä tekisi viikonloppuina ja lomilla.  

sunnuntai 12. joulukuuta 2010

New York, New York


Kuukauden päästä ollaan lähdössä New Yorkiin. Kuva viime kevään reissulta. 

Pitäisi löytää sieltä hyviä vintageliikkeitä - huonekalujen osalta en ole onnistunut vielä löytämään. Harry bertoian tuoleja saa esimerkiksi dollareissa kohtuuedullisesti mutta rahtikulut ja arvonlisäverot nostavat hintaa. Haluaisin ehkä kaverin eBaysta tilaamalleni Bertoian timanttituolille, saa nähdä tuleeko vastaan reissussa.

torstai 9. joulukuuta 2010

Joululahjaidea


Arki kyllä tappaa tämän blogin päivittämisen. Onneksi kohta on loma ja sitten on taas aikaa... 

Joululomalla on suunnitelmissa hankkia kerrankin joulukuusi ja uusia koristeita. Kuusen alle voisin huolia esim. näitä Iittalan Ultima Thulen laseja. Näistä tulee jotenkin mieleen 80-luvun ruskeat pökäleen näköiset nahkasohvat ja röökin haju.